Της Χρυσηίδας Κολοκυθά

Είναι βέβαιο ότι ζούμε στη μέση ενός ηλεκτρομαγνητικού ιστού. Καθημερινά χρησιμοποιούμε την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο, τον φούρνο μικροκυμάτων. Ακόμα γύρω μας υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας, πυλώνες της ΔΕΗ κ.α. Για αυτό το λόγο οι επιστήμονες έχουν αρχίσει και διεξάγουν έρευνες για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι διάφορες συσκευές αυτές στην υγεία των ανθρώπων. 

Έρευνες γίνονται εδώ και 10 χρόνια και για το κινητό τηλέφωνο που η χρήση του είναι καθολική από μικρούς και μεγάλους.  Έτσι  επιλέξαμε να κάνουμε μια έρευνα  τον Μάη του 2008 στους μαθητές  της ΣΤ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου των σχολείων της Λευκάδας με σκοπό να δούμε ποιες είναι οι συνήθειές τους όσο αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, αν γνωρίζουν για τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η υπερβολική χρήση των κινητών στην υγεία τους και τέλος αν γνωρίζουν για την ανακύκλωση των παλιών τους συσκευών.

           Η εν λόγω εργασία είναι δομημένη σε τέσσερις ενότητες. Στο πρώτο της τμήμα γίνεται μια μικρή εισαγωγή του θέματος που θα ερευνήσουμε.  Στο δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας  εκτός από τον βασικό σκοπό της έρευνας αναφέρονται και ποιοι ήταν οι απώτεροι στόχοι της έρευνας και το πώς ακριβώς οργανώθηκε η έρευνα. Στο επόμενο  κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματά της έρευνας και στο τέταρτο και τελευταίο τμήμα της εργασίας δίνονται ορισμένες προτάσεις για το πώς μέσω του σχολείου, των δήμων και των νομαρχιών μπορεί να οργανωθεί μια εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών για το κινητό τηλέφωνο και τους κινδύνους που διατρέχει ο χρήστης του κινητού λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει.

Περισσότερα διαβάστε εδώ.

Πηγή: Εκδοτικός Οίκος Vipapharm